söndag, juli 27, 2008

Mark Levengood intervjuar Stefan Lindfors


Kollade precis på Levengood Suomesta, Mark Levengoods intervjuprogram för finska YLE (motsvarigheten till SVT i Finland). I kväll var den superframgångsrike industridesignern Stefan Lindfors gäst och det var så kul och intressant att höra dem snacka. När Stefan var ung student i Helsingfors hyrde han nämligen i något år "jungfrukammaren" i vår stora lägenhet, så ibland brukade han barnvakta min bror och mig. Jag har ett mycket klart minne av att rida på hans axlar och den där äkta barnakänslan av att han var en jätterolig typ. Levengood har jag egentligen bara träffat ordentligt en gång under en middag ordnad av Stockholms filmfestival (när jag jobbade som programkoordinator för dem), men allt som oftast brukar jag få hälsningar av honom via min far.

Så det kändes som om två av mina vänner snackade i programmet. De snackar finska (vilket är rätt bisarrt eftersom de både är finlandssvenskar och dessutom släkt), men för er som kan det så rekommenderar jag att ni kollar in programmet på YLE Areena. Det verkar inte ha lagts upp än, men ska väl komma upp snart.

tisdag, juli 22, 2008

Swingtown


Jag förstår verkligen att folk blir uttråkade på att varje ny tv-serie som upptäcks är "det bästa jag sett på länge" i folkmun, men vad ska man göra när det är så mycket grymma grejer som görs hela tiden? Mitt senaste fynd är CBS-producerade Swingtown (tack, Mikko, för tipset!), om tre par i ett grannskap 1976. Har precis kollat första delen och misstänker att jag kommer att tillbringa en stor portion av natten med att se på ett antal avsnitt till. Det är välskrivet och underbara miljöer och så är det kära återseenden både i Grant Show (Jake i Melrose Place) och Jack Davenport (Steve i brittiska Vännerlika serien Coupling). Kolla in Swingtown ("from the director of Big Love and Rome") om ni får chansen!

Tvillingfilmer

Ett grej som jag alltid undrat över är att det ofta brukar komma ut filmer om samma personer eller med liknande tema samtidigt i Hollywood. Läs Henrik Arvidssons utmärkta artikel om fenomenet här.

Robyns sommarprat


Lyssna på sångerskan Robyns sommarprat här, det är intressant att höra hur hon har haft det i USA (som är hennes tema). Och så spelade hon en av mina absoluta favoritlåtar: Womack & Womacks Teardrops. Bra! Den låten jag just nu blir mest glad över att höra är förresten Kleerups (feat. Titiyo) Longing for Lullabies, den är underbar!

Jag är inte döende och Karadzic är gripen. Hurra!

Har gått och dragits med förkylningssymptom hela sommaren som kommit och gått, ont i halsen och huvudet och galet utmattad oberoende av hur mycket jag sover. Lyckades äntligen släpa mig till läkaren idag (har ju varit på resande fot hela tiden och när man inte är hemma vet man inte riktigt vart man ska gå och därför skjuter man på det etc. Eller sån är i alla fall jag) och fick diagnosen bihåleinflammation. Troligen fick jag den när jag hoppade fallskärm eller av ngn polare på min fest, hur som helst så är jag sååå glad över att ha fått diagnos och medicin, har inte så hypokondriska tendenser annars (snarare är jag sån att jag ignorerar symptom i all evighet (se ovan), men hade redan börjat skrämma upp mig själv med diaboliska diagnoser som skulle ha stoppat min Berlinflytt (och t.o.m. mitt liv). Hursomhelst, skål för att jag snart är frisk och framförallt skål för att onde onde Radovan Karadzic har blivit gripen. May he burn i hell! Eller i alla fall sitta i ett vidrigt fängelse och bli "uppfostrad" av sina medfångar varje natt i resten av sitt liv.

söndag, juli 20, 2008

Separerade vid födseln...

Visst är väl de här skådisarna sjukt lika, speciellt när de ler?



Rachel McAdams



Piper Perabo (vad är det för namn förresten?)



Jennifer Garner

Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay


Yes, nu har jag äntligen fått Harold and Kumar Escape from Guantanamo Bay! Se mitt tidigare inlägg om stonerfilmer här. Kollade på den med min polare Mikko i Helsingfors och den var helt galet rolig. Förvisso hade vi det ultimata upplägget med sällskap och tillstånd, men filmen var så klockren hela tiden! En av de bästa delarna var den utmärkta castingen där Rob Corddry (till höger på bilden) träffade varenda replik och timing fullkomligt. Såg honom precis i What Happens in Vegas, rullen med Cameron Diaz och Ashton Kutcher gifter sig i fyllan (som förresten är rätt crap men ändå precis vad man ibland vill se).

Se exempel på hur rolig han är nedan:


En av de bästa scenerna är när Harold och Kumar röker weed med president Bush i slutet, tyvärr är kvaliteten usel på klippen som ligger uppe på YouTube, men ni får hålla till godo:


Komedi och samhällskritik samtidigt, det absoluta bästa sättet att få fram ett budskap (fråga bara Trey Parker...). Kudos!

Sommaren so far och Berlin, jetzt komme Ich!

Underbart med sommar! Vart jag än har gått har solen följt mig, både rent faktiskt och i sinnet. Här är lite av vad jag hållit på med:

Midsommar i Dalarna. Världens bästa dj Aavik (ladda ner hans mixar här) spelade skiten ut oss med drängkläder och grep i handen. I kid you not.

Kanaltur i Frankrike med pappa och våra familjevänner Grünbaums. Champagne och bikinlatande på båten i dagarna fyra. Ej fy skam.

Leonard Cohen i Helsingborg. Den bäste konserten jag varit på i hela mitt liv. Cohen är helt enkelt ett geni. Läs en av de bästa (sannaste) recensionerna här. Därefter helg i Köpenhamn med barndomsvänner. Strålande.

Båttur med vår egen Undan till släktfest på Åland. Mina kusiner än galna och underbara. Samtidigt hann jag ge en intervju till Ålandstidningens Sommarsoffa.

Nu är jag på lande och latar mig, var en sväng till stan (alltså Helsingfors) och gick på Iron Maiden i fredags. Mycket häng med brorsdottern Svea, snart fem månader. Supersweet! Nåja, men nu till den stora poängen. Jag har bestämt mig för att flytta till Berlin i höst. Så 1 september bär det av. Ska frilansa därifrån, men mest lära mig tyska ordentligt (har läst språket på högstadiet och gymnasiet) och insupa den kreativa atmosfären. Jag är så sinnessjukt uttråkad på Stockholm, det är alldeles för prydligt och räddhågset för mig, jag vill ha graffiti och cyklister och klubbar som har öppet hela helgen i sträck. Har hyrt ut min lägenhet i Stockholm och håller nu på söker lägenhet i Kreuzberg eller Friedrichshain. Mina underbara medsystrar Johanna och Anna ska med ner, så vi ska bo tillsammans. Ser så mycket fram emot det, hela konceptet påminner om när jag var nere i Amsterdam hösten 2002 på Erasmusutbyte. Fest, umgänge, dans, cykling, möten med massvis nya människor och en omskakning i ens vanliga sätt att tänka och fungera. Jag kan knappt vänta.