fredag, april 24, 2009

Min stora käft gör det igen

Måste bara dela med mig av vad som precis hände eftersom det är det roligaste på länge. Satt i publiken för en programpunkt på Drömfabriken och lyssnade på Mattias Bergbom som jobbar med CGI-effekter på det amerikanska bolaget Digital Domaines. När publiken fick ställa frågor räckte jag upp handen och frågade hur många kvinnor som jobbar hos dem (det känns som en bransch som kunde vara rätt mansdominerad). Då svarade Mattias: "30 % och 60%, alltså 30% kvinnor och 60% män". Utan att tänka mig för alls så sade jag då med frågande hög röst: "och 10% dvärgar då, eller?". Ridå! När jag sagt det fick jag en helt hysteriskt galen skrattattack och satt och skakade och skrattade så tårarna rann i fem minuter. Det finns så många olika nivåer av humor och politisk inkorrekthet i att jag sade det första som kom in i mitt huve just då. Och att det var i en full salong av folk som alla vet vem jag är. Vilket lysande sätt att göra bort sig, det här kommer jag att leva på länge!

PS. Jag vet och tycker att dvärgar är människor, vanliga kvinnor och män precis som vi andra.

Fredrik Strage, ironins mästare

Fredrik Strage är Sveriges bästa populärkulturjournalist. Har sagt det förut, men det går inte att säga det för många gånger, han förtjänar all kredd som finns (och inte bara för att han hela tiden skriver om South Park, även om det förstås ökar hans storhet ännu mer i mina ögon). Nu har han än en gång skrivit en spot on-krönika som exakt uttrycker vad man själv funderat på, men inte bemödat sig att sätta ord på (eller kunnat). Krönikan handlar om illegal nedladdning av musik och är skriven 100 % ironiskt från början till slut. Läs här. Så bra. Klapp klapp klapp och bussvissling, Fredrik. You´re the man.

torsdag, april 23, 2009

I tävlan i Cannes

Cannesfestivalen har haft sin första presskonferens och avslöjat vilka filmer som ska visas i tävlan (kritikerveckan och Director´s Fortnight blir officiellt först i morgon). Dessa filmer ska tävla:

Competition
Ken Loach - Looking for Eric (UK)
Lars von Trier - Anti-Christ [trailer] (DK)
Pedro Almodovar - Broken Embraces [trailer, film focus] (ES)
Michael Haneke - The White Tape (AT)
Marco Bellocchio - Vincere (IT)
Isabel Coixet - Map of the Sounds of Tokyo (SP)
Brillante Mendoza - Kinakay (PH)
Quentin Tarantino - Inglourious Basterds [trailer] (US)
Ang Lee - Taking Woodstock (US)
Jane Campion - Bright Star (AU)
Tsai Ming-liang - Faces (TW)
Johnnie To – Vengeance (HK)
Elia Suleiman - The Time That Remains (PS)
Xavier Giannoli - In the Beginning (FR)
Andrea Arnold - Fish Tank (UK)
Alain Resnais - Les herbes folles (FR)
Jacques Audiard - Un prophète (FR)
Lou Ye - Spring Fever (CN)
Gaspar Noé - Soudain le vide (FR)

Out of Competition
Alejandro Amenábar - Agora (SP)
Terry Gilliam - The Imaginarium of Doctor Parnassus (US)

Special Screenings
Michel Gondry - L'epine Dans le Coeur
Zhao Liang - Petition
Souleymane Cissé - Min Ye
Keren Yedaya - Jaffa
Adolfo Alix Jr., Raya Martin - Manila
Anne Aghion - My Neighbor, My Killer

Midnight Screenings
Stéphane Aubier, Vincent Patar - Panique au village (BE)
Sam Raimi - Drag Me to Hell (US)
Marina de Van - Ne te retourne pas (FR)

Closing Night Film:
Jan Kounen - Coco Chanel & Igor Stravinsky

Det ser ju hur fett ut som helst! Massvis av mina favoritregissörer är med, bl.a. Michael Haneke, Lars von Trier, Alejandro Amenabar och Ang Lee. Vilket år! Men inget svenskt, snyft... Men en liten fågel sjunger om att inte allt hopp är ute, i morgon blir som sagt de andra sektionerna officiella.

onsdag, april 22, 2009

Drömfabriken drar i gång

I morgon torsdag startar Drömfabriken på Svenska filminstitutet, tre dagar fulla av inspiration för unga filmare. Emma Gary-Munthe har verkligen satt i hop ett fantastiskt program i år, jag är sugen på att se ALLT. Jag ska vara moderator för så många som fem programpunkter, som jag ser fram emot med högt pepp! På torsdagen blir det work-in-progress på dokumentären Broder Daniel Forever och drömska lågbudgetfilmen Fuerteventura och ett snack med videoregissören Daniel Eskils. På fredagen en work-in-progress på Shelter, Måns Mårlind och Björn Steins Hollywoodproduktion (de gjorde grymma Storm för några år sedan) och på lördagen work-in-progress på Snabba cash. Så ska jag också hinna klämma in mitt vanliga jobb på Utlandsavdelningen, som nu gasar iväg så innihelvite. Men jag älskar att jobba, det känns så kul att ha tusen saker att göra och ett meningsfullt sammanhang.

För det kompletta programmet för Drömfabriken, kolla här. Hoppas vi ses på Filmhuset!

Antichrist-trailer

Lars von Triers nya film Antichrist verkar riktigt otäck. Enligt förhandsrykten ska den ha premiär i Cannes, men deras program blir officiellt först i morgon och på fredagen (olika sektioner). Så då vet vi! Kolla in trailern nedan så länge:

onsdag, april 08, 2009

Bra krönika om filmdistribution

Läste precis producenten Martin Jerns krönika på filmnyheterna.se. Han är en del av Malmögänget med filmare som bl.a. ligger bakom 14 suger (som jag diggar som fan), Du & jag och Manana (med premiär i maj). Det gänget och främst förstås killarna på Plattform (Ruben Östlund och Erik Hemmendorf m.fl.) och även de på Fasad (Jesper Ganslandt m.fl.) är verkligen orsaken till att jag hyser hopp för svensk film och filmindustri. De har verkligen förstått allting som vi vanliga konsumenter i vår ålder har förstått om vad man vill se och hur. Själv för jag konstant diskussioner (läs gnäller) kring det här med yngre folk i branschen, det finns ett sådant kompakt ointresse och en djup okunskap kring de här frågorna bland de flesta i den äldre generationen. Läs Martins insatta och välskrivna krönika här. Speciellt den sista meningen träffar hårt, extra mycket eftersom jag nu själv sitter på SFI (även om vi på Utlandsavdelningen ju inte riktigt sysslar med de här frågorna).

fredag, april 03, 2009

Bruno-trailern

Äntligen är Bruno-trailern här! Och det verkar lika sjukt kül som Borat. Sacha Baron Cohen är och förblir en av vår tids största genier. Och vad humor att se Gustav "nörden från Tillsammans" Hammarsten med S&M-kläder på sig i en rulltrappa. Enjoy, gott folk!

onsdag, april 01, 2009

Grillad

Har precis kollat på de två första avsnitten av SVT:s humorprogram Grillad. Vilket fantastiskt program! Vilken rapp produktion och vilka lysande gäster. Namn som Lennie Norman, Malin Berghagen och Big Fred. Och så den otroligt karismatiska och ödmjuka programledaren Tomas Järvheden, killen som aldrig kollar sig i spegeln.

April april din dumma sill... Det är väl självklart att jag inte menade det där. Men det kanske inte ens var någon som gick på det? Det är ju fullständigt orimligt att någon skulle kunna tycka så om Grillad. Visst har jag skrattat till många gånger, men skrattet har alltid fastnat i halsen när jag genast obönhörligt jämfört programmet med den legendariska roasten av Henrik Schyffert som jag hade glädjen och äran att se lajv i Stockholm för ett år sedan (läs mer om kvällen i mitt inlägg här). SVT får fan skärpa sig riktigt ordentligt för att få i gång det där seeega och feeega programmet. Att svenskar envisas med att kramas HELA TIDEN har aldrig varit så uppenbart som här, det tar fanimig flera minuter mellan varje lismande roastare. Och så de pinsamma "sketcherna" i början. Och speakerrösten i öppningsintroduktionen. Sewiöst.

Tacka vet jag Petra Mede som kallade Johan Glans för ett uppsvullet vattenlik som man petar bort med åran på Schyfferts roast! Nu är det bara att hoppas att Kanal 5:s kommande program Roast på Berns är så bra som man har rätt att förvänta sig. De har bättre gäster, bättre roastare och ett sjukt mycket flottare track record (Veckans nyheter), men framförallt så är ju programmet framtaget p.g.a. succén med Schyffert-roasten så det känns lugnt. Synd att vi måste vänta ända till hösten på premiären (i alla fall enligt Wikipedia, Femmans sida ligger nere för tillfället...).

Uppdatering: Peter Wahlbeck är en riktigt rolig man, det kan inget sammanhang ta i från honom.