torsdag, oktober 28, 2010

David Lynch invigde Veda House i Stockholm

Regissören David Lynch var i Stockholm för några veckor sedan och invigde meditationscentret Veda House, som drivs av min kompis Åsa Ritons föräldrar. Åsa, som är filmare utbildad på Danmarks filmskola, har gjort klippet nedan.



Hängde med Lynch i några intensiva dagar när jag jobbade på Stockholms filmfestival och han fick Lifetime Achievement Award (2003), han var extremt soft och ödmjuk och snackade glatt med alla fans som dök upp i Lydmars foajé. Och detta klipp förstärker ju definitivt den bilden.

Snackar musikdokumentärer i P3 Populär vid elva

I dag vid elvatiden ska jag vara med i P3 Populär och snacka om musikdokumentärer tillsammans med musikjournalisten Adam Svanell. Känns rätt jobbigt att jag varken sett Scorseses No Direction Home (om Bob Dylan) eller When You´re Strange om The Doors. Speciellt med tanke på att jag är stor Scorsesefan som ni vet och att min tonårstid mest fylldes av The Doors och Bob Marley. Jag var faktiskt helt besatt av fet-Jimbo en period. Kolla in ett tidigare blogginlägg från när jag besökte hans grav i Paris här. Men, men, det finns ju en massa andra fantastiska musikdokumentärer jag sett, så får snacka om dem i stället.

onsdag, oktober 27, 2010

Popakuten om tröst för ligglösa singlar

Mitt i allt chillande i helgen glömde jag helt att blogga om min medverkan i Popakuten i Morgonpasset Helg. För er som har missat Popakuten är det alltså en expertpanel som ger populärkulturella råd åt personer som har problem. En tv-expert (Sara Ödmark), en dataspelsexpert (Susanne Möller, som jag back in the days jobbade med på TV400), en musikexpert (Anders Teglund) och så jag som filmexpert. Det är två st experter med per gång, så jag är inte med varje vecka, det varierar.

Hur som helst så hjälpte vi singlar som behöver tröst för att de åker hem ensamma efter att ha varit ute på krogen med avsikten att få hem någon att ligga med. Lyssna på programmet här. Nu på söndagen ska vi hjälpa Café Opera att dö med värdighet/göra om sig till en bättre klubb.

Zaremba mästerligt om SD i dagens DN

DN-journalisten Maciej Zaremba är en stor idol för mig. Såpass stor att jag faktiskt blev rejält nervös när jag träffade honom hemma hos vår goda familjevän Catharina Grünbaum på hennes 60-årsdag (han var givetvis hur trevlig som helst). Lite Peter Englund-varning där faktiskt (se bild av när jag fick träffa Akademins ständige sekreterare här), när jag träffade honom blev jag så star struck att jag babblade i flera minuter om hur mycket jag beundrar honom samtidigt som jag neg (!) upprepade gånger. Humor.

Anyway så har Zaremba i dagens DN Kultur (jag hittar den inte online, varken på DNs sida eller via Google, hur är det möjligt?) skrivit ett väldigt insiktsfull artikel om hur politiker och kyrkan och andra bemötte det faktum att SD kom in i riksdagen. Han är en så otroligt vettig röst i det politiskt korrekta Sverige. Ett annat exempel på det är när han skrev artikelserien "Först kränkt vinner" i DN. Mästerlig kommentar om samhällsklimatet här i landet.

tisdag, oktober 26, 2010

Stockholms filmfestival har släppt sitt program...

... och jag har inte hunnit titta på det. Men här finns det i alla fall. Återkommer med tips i ett senare skede, I promise!

torsdag, oktober 21, 2010

Ebba & Torgny


Åsa Blanck och Johan Palmgren är inte bara två av de trevligaste och stiligaste dokumentärfilmarna i Sverige, de gör också skitbra filmer. Just nu kan man se några av deras filmer på SVTPlay, så ta chansen att se den underbara Ebba & Torgny och kärlekens villovägar NU (den ligger kvar till 5 nov). Filmen berättar historien om Ebba och Torgny som var ihop på slutet av fyrtiotalet, men skildes åt och skaffade varsin stor familj. När Torgny sedan blev änkling kontaktade han Ebba och de blev blixtförälskade pånytt, sextio år senare! De är så otroligt gulliga och roliga och visar med sin kärlek att man blir lika tossig (detta underbara finlandssvenska ord) när man blir kär som gammal som man blir som ung.

Det finns även en fortsättning på filmen, Kärlek utan slut (som ingår i serien Kvinnan i mitt liv), den kan ni se här. Blancks och Palmgrens Bedragaren och Sverker Åström - på sin ålders höst finns också på SVTPlay nu.

onsdag, oktober 20, 2010

And the winner is... Submarino


Nordiska rådet har precis utsett vinnaren till sitt filmpris (värt 350 000 danska kronor). Det blev det danska bidraget Submarino (läs mitt inlägg om filmen här) regisserat av Thomas Vinterberg. Hurra! Det är en av de bästa nordiska filmerna jag sett på flera år. Förra året var det Lars von Triers Antichrist som vann, så danskarna är on a roll. Nu får man bara hoppas att Submarino visas på Stockholms filmfestival nästa månad. Festivalen släpper sitt program om en vecka (26 oktober).

Boardwalk Empire


Var på Cinematekets och Canal+ förhandsvisning av den nya serien Boardwalk Empire i går. Serien utspelar sig i Atlanta 1920 med start natten som förbudstiden inleds. Steve Buscemi spelar huvudrollen som Enoch "Nucky" Thompson, Atlantas räntmästare. En man i gränslandet mellan politiker och gangster. Hörde om serien för några månader sedan och har varit nyfiken på den sedan dess. Den produceras av HBO (förstås) och executiva producenter är Martin Scorsese och Mark Wahlberg (som ju också ligger bakom Entourage). Scorsese hade dessutom regisserat första avsnittet.

Tjugotalet har alltid varit ett av mina favoritdecennier, inte bara stilmässigt utan också för att blandningen av dekadens och fattigdom på något sätt framstår som så, ja, romantisk. Avsnittet var otroligt snyggt regisserat av Scorsese och väckte definitivt lust att se serien. Och så var det ju så lyxigt att få se det på stor duk. Att tv-serier i åratal varit intressantare för folk än film är en gammal sanning, så att Cinemateket gör en sådan här satsning (som var fullsatt) känns alldeles rätt.

Baordwalk Empire startar på Canal+ den första november.

måndag, oktober 18, 2010

Dread the dread

Okej, ni som känner mig vet att jag har en seriös fobi för dreads. Tycker knappast att man ens behöver förklara det närmare (ett mikrokosmos av äckel på sitt huvud!), men min skräck är kanske trots allt lite oproportionerlig. Kommer t.ex. ihåg när jag på Watergate i Berlin stod och dansade och råkade röra en persons dreads med min hand och var tvungen att springa till toan för att tvätta händerna. Hursomhelst så skickade Georg precis den här bilden till mig. Jag höll på allvar på att börja spy. Enough said...

Bra genomgång av nya svenska skräckfilmer

Filmnyheterna har skrivit en informativ artikel om alla de nya svenska skräckfilmerna som är på gång nu. Intressant läsning!

Cocaina Augustnominerad

Yes, Magnus Lintons Cocaina - en bok om dem som gör det har blivit Augustnominerad i fackboksgenren. Läs mitt tidigare inlägg om den och kokain här.

Kontraktet av Lina Mannheimer

En av de intressantaste svenska kortdokumentärerna jag sett den närmaste tiden är Kontraktet av Lina Mannheimer, producerad av produktionsbolaget Fasad som gjort bl.a. Farväl Falkenberg, Man tänker sitt och Apan. Kontraktet visar den speciella SM-relationen mellan två franska kvinnor; Beverly och Catherine. Beverly har skrivit på ett kontrakt där hon helt och hållet lämnar över sitt liv till att betjäna Catherine på alla sätt denna önskar. En fascinerande historia och tjusigt foto av Fredrik Wenzel. Filmen går att se på SVTs satsning på kortfilm här. Ta en kvart av din dag och kolla in den!

Hagaparken audio tour


Var ute och gick i solen i Hagaparken i går. Kan lätt säga att min kompis James och jag inte var de enda som kommit på idén... Hade tänkt kolla in ruinerna (där jag varit på rejv back in the days), men det visade sig att de numera ligger inne på Kronprinsessans bakgård. Om jag inte minns fel och helt enkelt bara inte hittade rätt alltså. Hursomhelst så stannade vi till vid Prins Gustafs monument. Inte mycket att se, speciellt som statyn befann sig typ trettio meter bort bakom staketet som omringar Haga slott nuförtiden, men nämnvärt är ändå att det vid informationstavlan även fanns ett telefonnummer man kunde ringa till som gav en mer information om prinsen, inkl. stycken ur några sånger som "Sångarprinsen G****" komponerat. Kudos till den på Statens fastighetsverk eller Solna Stad som kommit på idén. Alla har ju mobiler med sig på söndagspromenaden, så varför inte erbjuda något extra? Just den här platsen hade nr 4, vilket betyder att det i alla fall finns tre andra platser (säkert fler) i parken med samma service. Proffsigt! Även om det säkert finns de som tycker att det ingalunda kompenserar bortfallet av promenadstråk som uppstått genom Kronprinsessans inflyttning...

fredag, oktober 15, 2010

Fan art

Min underbare vän Alexander (som jag jobbade på Filmkrönikan med) har startat en ny blogg där han publicerar fan art, alltså konst inspirerad av populärkultur, gjord av fans. Kolla in den här.

Orsaken till att han startat bloggen är att han hittat så mycket fan art under jobbet med den nye boken Vad gör de nu? där han samlar ett femtiotal svenskars fan fiction texter. Jag har skrivit en av texterna (om Derek Zoolander), men mer om det när boken kommer ut om någon månad. Hemma hos mig ligger boken som pdf, så i helgen ska jag läsa igenom och komma med feedback. Utan att lusläsa korrektur. Hur fan ska det gå till? Jag är ju som bekant en riktig korrfascist. Jag ska försöka, Alex, men jag kan inget lova...


Kalle växte upp och Hobbe blev Tyler Durden...

Fadäs i kvällstidningarnas tv-bilagor


Sprang in i Roger Wilson utanför den lokala kiosken häromdagen och medan vi stod och snackade såg vi att Aftonbladets och Expressens tv-bilagor använt samma bild på Christine Melzer. När man tittade efter noggrannare har de nästan exakt samma rubrik på Melzer samt samma bild på Leif GW Persson (på samma ställe på omslaget) och dessutom Anna Anka på exakt samma placering på omslaget (dock med olika bild). Likriktning, anyone?

torsdag, oktober 14, 2010

Polanski - Wanted & Desired

Såg att dokumentären Polanski - Wanted & Desired finns att ses på SVTPlay just nu (se den här fram till 19 oktober). Såg den för någon månad sedan och fann den verkligt intressant. Efter att precis ha skrivit ett långt inlägg om kokain pallar jag inte skriva ett långt inlägg om hur denna dokumentär fick mig att gilla Polanski (som ju är dömd pedofil, vilket jag förstås inte tycker är bra m.m.), så jag säger bara: se den medan det går att göra det gratis och bilda er en egen uppfattning om vad som hände i samband med Polanskis ökända utvisning ur USA. Världen är inte svartvit den här gången heller.

Kokain - en källa till eftertanke

Varning: detta inlägg handlar om droger och kan uppfattas som drogliberalt. You have been warned...

Jag har funderat mycket på kokain den senaste tiden. Katalysatorn denna gång var att Mario Vargas Llosa vann Nobelpriset i litteratur och att Magnus Linton då skrev en grej i Dagens Nyheter om att Vargas Llosa är för legalisering av kokain (läs Lintons text här). I våras var jag på Textmässan och lyssnade på när Linton och debattören Isobel Hadley- Kamptz diskuterade drogpolitiken i väst och den legaliseringsrörelse för kokain som är på gång i Central- och Sydamerika. Ögonöppnande.

Det här är en diskussion som intresserar mig något kolossalt eftersom jag alltid tyckt att det är bisarrt hur drogpolitik är ett ämne där vettiga argument och vetenskapliga belägg alltid fått stå till sidan för emotionella irrationella åsikter. Att utbyte av sprutor givetvis inte leder till att fler blir sprutmissbrukare (seriöst, hur kan vuxna människor tro något så bisarrt och forma sin politik efter det?), att alkohol och nikotin är mer skadligt och kostsamt för samhället än marijuana eller att drogkrigen i Mexiko och alla andra länder söder om USA ställer till med ofattbart mycket mer skada än kokainbruket och dess följder i USA och resten av brukarländerna är för mig sådana uppenbara självklarheter att jag baxnar över att de här frågorna inte ens har kunnat diskuteras vettigt. Att man inte ändrat politiken efter vetenskap och diverse undersökningar är i sig skamligt, men att man inte ens har kunnat diskutera dessa frågor! Obeskrivligt infantilt. Men nu har i alla fall Linton och några andra trätt fram på arenan och öppnat upp diskussionen. Har precis fått hem Lintons bok Cocaina: en bok om dem som gör det, brinner av lust att läsa den. I en samtid där medvetenheten kring rättvis handel och barnarbete och annat som gäller situationen för de som framställer de varor vi konsumerar här i väst är stor och viljan att göra något åt det (i alla fall i sin konsumtion) faktiskt finns, så känns det viktigt att dessa frågor inte bara dryftas kring bananer eller kläder från H & M. Med tanke på att det i en undersökning i England visade sig att 99 % av alla sedlar innehöll spår av kokain (givetvis även för att sedlar som använts för att snorta med sedan kommit i kontakt med och "smittat" andra sedlar i den allmänna hanteringen av pengar) så kan man utgå från att det finns en väldigt stor mängd personer som använder kokain där. Har inte tagit del av några undersökningar om hur det ser ut här i Sverige, men att kokain blivit en svennedrog är uppenbart för vem som helst som överhuvudtaget rör sig i festsvängen.

Antar att det är nu jag ska förtydliga att jag ingalunda vill se stackars barn ligga i rännstenen p.g.a. drogmissbruk (vem fan vill det?) och att jag inte propagerar för att alla ska börja knarka. Det finns uppenbarligen människor som absolut inte klarar av narkotika, precis som det finns otroligt många som inte klarar av att dricka alkohol. Men de absolut flesta som dricker alkohol klarar ju av att hålla det på en vettig nivå, så att Sverige fortfarande har en policy som lyder att det inte finns något som kan kallas ett rekreationellt bruk av droger utan att det endast finns "aldrig provat" och "fullkomlig pundare" känns långt borta från verkligheten.

Fan vad svårt det här är, det är ett så brett ämne och det känns som att man borde kunna mästra fakta ur otaliga undersökningar för att alls få ha en åsikt. En sak är i alla fall säker: kriget mot kokainet i länderna söder om USA är fasansfullt, det skördar tiotusentals (om inte hundratusentals) människors liv varje år och skapar ett samhälle präglat av rädsla. Det är på tiden att man börjar fundera på om det finns alternativa lösningar.

P.S. Kolla in veckans Kobra om de kulturella uttryck som fötts ur våldet i Mexiko.

Berlin - fortfarande i mitt hjärta

Var ju nere i Berlin över helgen, kom hem i går. Det är skönt att åka ner dit nuförtiden, jag känner mig hemma och tycker otroligt mycket om staden, samtidigt som jag påminns om hur annorlunda mitt liv är nu jämfört med när jag bodde där och hur glad jag är över att bo i mitt älskade Kransen och bara åka på besök till Berlin. De första gångerna jag åkte ner efter att ha flyttat därifrån kändes rätt märkliga eftersom de sista månaderna av min period där (början av 2009) var fyllda av tvivel på mig själv och mitt liv och detta mörker förknippades i mig med staden. Men nu har detta lättat.

Det hjälper förstås att jag denna gång (och framtida gånger) bor i Mitte där livet känns uppstyrt och trendigt i jämförelse med det koleldade och ärligt talat rätt sunkiga Friedrichshain fyllt med pundare i svarta kläder, osymmetriska frisyrer och slitna hundar. Jag vill att den delen ska finnas i en stad också (det måste finnas!) och Berlin kunde aldrig vara den kreativa pulserande stad som det är utan alla de olika människorna, men trots att allt är stabilt och bra i mitt professionella (och privata) liv just nu så finns den fullkomligt irrationella rädslan för att dras ner i något slags träsk av fattigdom och låg standard kvar i mig när jag går på gatstenarna i Friedrichshain.

Detta är väldigt svårt att förklara. Trots att allting alltid ordnat sig till slut i den professionella och ekonomiska delen av mitt liv så finns det fortfarande kvar en oförklarlig rädsla för stupet, för det mörka hålet, för hemlöshet och fattigdom och utslagenhet. Fullkomligt bisarrt med tanke på att jag kommer från en ovanligt trygg och lycklig barndom med kärlek och tillräckligt med pengar och att jag haft och har en karriär som jag knappt kunde drömma om som ung hoppfull filmstudent, en karriär som inte bara är rolig och utvecklande utan som också gett mig möjlighet att göra allt från köpa en egen lägenhet till resa över hela världen. Att jag dessutom har både en far och massvis vänner som skulle hjälpa mig på alla tänkbara sätt om någonting hände gör att denna rädsla är än mer orealistisk. Men den finns där. Jag försöker använda den som en motor och som en påminnelse om hur otroligt tacksam jag är. Varje sekund.

Nu blev det här ett filosofiskt inlägg, vet inte riktigt hur det gick till. Jag skulle ju bara tipsa om baren Mein Haus am See (Brunnenstr. 197, precis bredvid Rosenthaler Strasse) i Mitte (se bilden nedan). Det är en supermysig bar full av nedsuttna soffor, ett perfekt ställe för att sitta ensam och läsa en bok eller för att dricka rödvin och diskutera livet med sina kompisar. Det finns en massa sådana här barer i Berlin, men det som är speciellt med den här är att den ligger mitt i turistområdet men ändå känns som en bar i Kreuzberg eller Neukölln och att den är uppe dygnet runt. Med tanke på hur dygnet har en tendens att leva sitt eget liv i Berlin behövs det inte bara ställen som serverar frukost sex på kvällen utan också barer där man kan köpa en Sekt auf Eis klockan sju på morgonen...

fredag, oktober 08, 2010

Avbild, skenbild, motbild-seminariet

Sitter och klistrar mina sista manuslappar på Filminstitutets stiliga cue cards. Ska nämligen vara moderator för ett seminarium som börjar kl 13 här på Filmhuset. Filminstitutet ville syna vilka som syns i svensk film och hur de porträtteras. Länge har Filminstitutet räknat och räknat på vem som är bakom kameran, men inte på samma sätt tagit ett helhetsgrepp över vilka som syna framför kameran. Därav dagens seminarium: Avbild, motbild, skenbild. Vi synar vilka som syns i filmen. Jag är peppad som fan, tror att det kommer att bli en intressant och rolig dag. Och det är över 250 personer anmälda, så intresset är väldigt stort. Kul!

Vi får se om jag hinner/orkar skriva lite här på bloggen om seminariet i kväll (ska vara hemma och tvätta och städa, ååh denna glamour). Drar till Berlin tidigt lördag morgon och är tillbaka onsdag förmiddag. Tänkte njuta av staden och mina vänner till max och (hör och häpna) lämna min dator hemma, så tror inte det blir några uppdateringar. Vi får se. Annars ses vi nästa vecka!

South Park, Bored to Death och Simpsons

Såg det nyaste avsnittet av South Park (s14e08), Simpsons (s22e02) och Bored to Death (s02e02) i går kväll. Tack, tack, tack till Trey Parker & Matt Stone, Matt Groening och Jonathan Ames för att ni finns. För att ni gör exakt det som jag tycker är roligast i hela världen. Fullkomligt lysande. När vi sett klart Bored to Death satt jag och mina kompisar och applåderade i soffan. Ett urval av citat (tagna ur minnet):

"Ever since you got me that vaporizer I´´ve been having problems with my short term meomory... And my long term."

"I have an open mind. But going from an open mind to an open relationship is another thing".

"An open relationship is something you talk about for months, but never put into action".

Och hur skådespelarna (Ted Danson och Jason Schwartzmann) levererar replikerna, briljant roligt!

tisdag, oktober 05, 2010

Eat, Pray, Love


Jag var och kollade på Eat, Pray, Love i söndags tillsammans med Camilla och Mia. Även om filmen fått ganska ljumma recensioner ville vi ändå gå och se den eftersom vi alla läst boken på Mias rekommendation. Jag hade svårt att tro att boken skulle vara bra, den verkade ju vara någonslags ytlig chick-lit-gone-spiritual, men jag gillade den och den påverkade faktiskt mitt sätt att reflektera på mitt eget liv. Det intressanta var att filmen gjorde samma sak fast på ett helt annat sätt eftersom jag nu befinner mig i en livssituation som på många sätt ser helt annorlunda ut än den gjorde för bara ett halvår sedan.

That said så var filmen ärligt talat inte så bra som film, men eftersom jag helt och hållet kunde ta av mig mina bedömande kritikerglasögon (ibland är det såå skönt) njöt jag av upplevelsen. Inte så svårt när de manliga huvudrollerna spelas av James Franco (som förresten är mitt frikort) och Javier Bardem... Och när hon befinner sig i Rom, Indien och på Bali. Faaan vad jag vill åka till Bali. Seriöst.

Det är väldigt svårt att försöka bedöma hur det skulle ha varit att se filmen utan att ha läst boken, men jag rekommenderar definitivt att läsa boken. Och sedan eventuellt se filmen. Att bara se filmen är, ja, rätt tomt. I boken händer det ju så mycket inom henne, medan filmen mest är ett uppradande av yttre händelser. Verkligt förvånande att de knappt använde sig av berättarröst, det hade ju varit ett så effektivt sätt att försöka placera i alla fall lite av bokens inre resa i filmens yttre resa. Well, well. Nu är jag på slutet av Committed, fortsättningen på Eat, Pray, Love. Den här boken handlar om äktenskapet, dess historia och hur man ska kunna få det att fungera. Jag går definitivt inte i giftastankar, men det här med relationer är det alltid bra att få lite lämpligt andlig och mycket rolig (Elizabeth Gilbert skriver lättsamt på ett sätt som inte känns ytligt) input kring. Rekommenderas också.

Etiketter: , ,

lördag, oktober 02, 2010

The jury has reached its verdict

I går såg vi den sista tävlingsfilmen och sedan hade vi juryöverläggning. Det tog oss under tio minuter att komma fram till en vinnare, tydligen rekordsnabbt i Fantastisk filmfestivals historia. Filmen som vann var min absoluta favorit, så jag är glad. I kväll kl 21 avslöjas vinnaren. Filmerna som tävlar är alltså i alfabetisk ordning:

Embargo av Antonio Ferreira (portugisisk film efter en novell av José Saramago)
The Illusionist av Sylvain "Trion från Belleville" Chomet (animerad svanesång över vaudeville-erans död efter Tati-manus)
The Loved Ones av Sean Byrne (australiensisk familjedrama/tortyrfilm)
Scott Pilgrim vs. The World av Edgar "Shaun of the Dead" Wright (Michael Cera i dataspelsflörtande actionkomedi)
Strigoi av Faye Jackson (brittisk vampyrfilm placerad i en liten by i Rumänien)
Technotise av Aleksa Gajic (serbisk mangainspirerad animerad framtidsfilm)


Philip Bergson, jag och Kim Newman precis efter att vi valt den vinnande filmen

fredag, oktober 01, 2010

Festivalandet fortsätter

I går hann jag se så mycket som fyra filmer, två i tävlan (my lips are sealed), en dokumentär och en film i Méliès-tävlingen, den belgiska Vampires, en fejkdokumentär där de följer en vampyrfamilj. Själva premissen var väldigt intressant och underhållande, det är tacksamt att visa hur vardagssituationer kan bli alldeles nya och ofta bisarra genom att helt enkelt totalt brya mot det väntade beteendet och de väntade känslorna. Ibland brast det lite i mitt engagemang som tittare, men i det stora hela är den definitivt sevärd.

Dokumentären jag såg var Video Nasties, om listan på 72 filmer som den engelska censuren gjorde på "farliga" filmer i början av 80-talet när moralpaniken om videovåld härjade som starkast. Ett fullkomligt bisarrt citat av en politiker var att dessa filmer "kan skada barn och hundar". Haha! Filmen följdes av en debatt med legendariske distributören SEO Olsson, filmens regissör Jake West, moderatorn Måns (vet inte vad han heter i efternamn), filmens producent Mark Morris och en av Fantastisk Filmfestivals grundare, Magnus Pålsson.


Det var roligt att se dessa "gubbar" (termen använt kärleksfullt) berätta om hur svårt det var att f tag på filmer på den tiden, hur tionde generationens VHS:er bytte ägare i mörka bakrum. Efter panelen delade de ut ett antal filmer på dvd som diskuterades i det kultförklarade SVT-programmet Studio S som visades för 30 år sedan där Hem och skola-föräldrar satt och spydde ur sig fördomar om videovåldets inverkan på stackars barn. För att få en dvd krävdes det att man kunde svara på deras spontant utropade frågor. Jag lyckades grabba åt mig hela två stycken! Jag kunde svaret på när Studio S sändes (3 december 1980, de sade det tidigare under samtalet, så inte så svårt) och den andra frågan var vilken av årets gäster som var med i dokumentären och i en av filmerna. Jag gissade helt fräckt på Kim Newmann (min jurykollega) eftersom han intervjuades i Video Nasties och det var rätt svar.

Filmerna jag fick var Terror och Dödens mannekänger, nya bekantskaper för mig. Kul!


På kvällen samlas alla i festivalbaren Fellini, i går träffade jag den isländske regissören Júliús Kemp som gjort Reykjavik Whale Watching Massacre, en film jag försökte se redan på European Film Market i Berlin i våras eftersom huvudrollen spelas av den finska skådisen Pihla Viitala (som varit ihop med min bästis lillebror). Så nu får jag chansen att se den i kväll i stället. Najs. På bilden är Johan Barrander, festivalgeneral (med glajor) och Kemp.