onsdag, november 24, 2010

Sound of Noise trummar loss


Höll i ett seminarium på Stockholms filmfestival i går (Swedes on the Intl Scene) och snackade då med producenten till Sound of Noise, den svenska filmen som hade premiär i Cannes (och vann pris) i våras. Filmen är en vidareutveckling av regissörerna Johannes Stjärne Nilsson och Ola Simonssons kultförklarade kortfilm Music for One Apartment and Six Drummers. I långfilmen är det samma sex trummisar som rockar loss, men nu med en hel stad som instrument. Sound of Noise hade svensk premiär på filmfestivalen i går och med anledning av det placerade de ut de sex trummarna över Stockholm där de iklädda rånarluvor ägnade sig åt gerillatrummande (läs Resumes grej här). De passade också på att göra en iPhone-synkroniserad trumsession som resulterade i ett "vykort" som visades på Kulturnyheterna i går. Kolla in det här. Billig och kreativ marknadsföring for sure. Filmen har svensk biopremiär på juldagen.

Tips på film2home.se

VOD-tjänsten film2home.se har gjort om sin sida och passar på att låta några recensenter tipsa om filmer i deras utbud. Har tipsat om tre stycken, bl.a. Air Guitar Nation (se trailer nedan). Kolla in motivering samt vilka andra filmer jag tipsat om här.

torsdag, november 18, 2010

Xavier Dolan roade på filmfestivalens invigningsgala

Var på Stockholms filmfestivals invigningsgala i tisdags (ja, det var en galakväll, sprang direkt dit efter Harry Potter-jobbet). Filmen som visades var Hjärtslag av fransk-kanadensiska regissören/underbarnet Xavier Dolan (han är bara 21 år gammal men det är ända hans andra långfilm). Filmen var ordentligt hipsterpretentiös, men hans tal innan var sjukt roligt. Han började med att berätta att han och huvudskådisen Monia Chokri varit i Stockholm i några dagar och att allt var så vackert: arkitekturen, butiker, barer. För att inte tala om alla snygga människor. Han var helt knäckt över att allt var så perfekt. Men det roliga kom sedan när han välkomnade kungen till bion och låtsades att han hade en öronsnäcka "oh, I just heard that the King is not here, he is at home with his wife and kids. Or is he?". Hihi. Och så avslutade han med att inför en full publik på Skandia (inklusive Harrit Anderson, Gus van Sant, Stig Björkman, Anders Wendin, to name a few) säga "and there appears to be a dry season for pot here in Stockholm, so if anyone has any, please find me in the bar after the film". Bra mycket mer underhållande än något tråkigt tal av typ Lena Adelsohn-Liljeroth. Filmfestivalen fortsätter kännas ung och hip och oväntad. Najs. Extra kredd ska de få för att det på vägen mellan biografen Skandia och festlokalen Brunnsgatan 6 med ca 20 meters mellanrum stod volontärer med facklor i händerna som visade gästerna vägen. Väldigt mysigt i vintermörkret!

Red Riding Hood

Var på pressvisningen av nya Harry Potter i tisdags (eftersom jag senare på kvällen på scenen inför galavisningen intervjuade skådisen Geroge Harris, som spelar Kingsley Shacklebolt). Filmen är otroligt mörk och hopplös, men klart sevärd. Det som dock slog mig mest var att jag inte kom ihåg ett skvatt av historien trots att jag läste boken när den kom. Eller gjorde jag det? För att citera Ted Dansons rollkaraktär i Bored to Death "I´ve been having some problems with my short-term memory. And my long-term."...

Hursomhelst så visades trailern till Red Riding Hood innan, alltså den upphottade Rödluvan i regi av Catherine "Twilight" Hardwick (även om jag hellre skulle kalla henne Catherine "Thirteen" Hardwicke eller Catherine "Lords of Dogtown" Hardwicke) med heta Amanda Seyfried i huvudrollen. Filmen verkade mest spela på samma undertryckta tonårsflickekåthet som Twilight-filmerna och intresserade mig inte direkt (fast Amanda var jävligt snygg i böljande röd kåpa), men när jag i SvD läste att Karin Drejer Andersson (The Knife, Fever Ray) har gjort musiken till filmen och även stilenligt uppträder i filmen med en skördemask av halm (!) blev jag genast mer peppad. Kolla trailern nedan:

The Dude

Läste intervjun med Jeff Bridges i nyaste Cinema (med anledning av att Tron: Legacy kommer ut) och dät tipsade de om hans hemsida som bl.a. innehåller fina fotografier han tagit på diverse filminspelningar. Kolla in den! Jeff är verkligen en av mina favoritskådisar och The Big Lebowski är förstås en av de filmer jag sett absolut flest gånger, men det vet ni ju redan. Nu har han gjort en till film med bröderna Coen, True Grit, som utspelar sig i the good old wild west. Matt Damon (Matt Damon, Matt Damon) är också med, så det kan nog inte vara annat än bra. Kolla in trailern nedan:

tisdag, november 09, 2010

How Much Wood...

Kollade precis på Winter´s Bone eftersom jag ska hålla i Q & A:n med regissören Debra Granik efter mittfilmsvisningen på Stockholms filmfestival. Filmen är riktigt jobbig, utspelar sig bland det absoluta bottenskiktet någonstans i USAs mitt. Men bra! Hursomhelst som förekommer där en scen på en boskapsauktion och då kom jag ihåg att min kusin för typ tio år sedan visade mig en dokumentär av Werner Herzog från världsmästerskapet i boskapsauktion. Otroligt fascinerande och total Herzog-känsla. Hela filmen finns utlagd på YouTube, tyvärr med rätt så dålig kvalitet. Här är lite försmak:

South Park-parodi på Totoro

Bästa serien, bästa filmen. Men inte bästa Youtube, för klippet går inte att bädda in. Fan också. Men det lönar sig att klicka här, tro mig.

måndag, november 08, 2010

Död snö


Den norska nazi-zombiefilmen Död snö måste ju ha världens bästa tagline. Smaka på denna:

Ein, Zwei, Die!

onsdag, november 03, 2010

Om svensk film på sweden.se

Blev i jobbet intervjuad av sweden.se om min syn på varför svensk film är så populär utomlands just nu. Artikeln koncentreras kring Snabba cash, Låt den rätte komma in och Milleniumtrilogin som ju tillsammans gjort att svensk film fått en riktig boost utomlands. Läs hela texten och mina (välunderbyggda) teorier om ovannämnda filmers popularitet här.

tisdag, november 02, 2010

Finska fenomen

Var inne på SVTPlay och kollade runt och såg då att det börjat en ny programserie som heter Finska fenomen. Två avsnitt har sänts, ett om nakenmilen (ja, ni hör, loppet där alla springer nakna) och ett om kärringkånk, alltså att en man bär en kvinna en viss sträcka. Har inte hunnit kolla in programmet än, men ser med stor förväntan fram emot att göra det. Satt och undrade vilka andra fenomen de kommer att ta upp och när jag kollade in programsidan såg jag att jag hade gissat rätt på ett: luftgitarrs-VM! Hade även gissat på bastu-VM, vilket var halvrätt eftersom de på hemsidan skriver:

"VM i bastubad var också tänkt att ingå i serien, men på grund av tävlingens tragiska utgång, med ett dödsfall i finalen, blir det istället en separat dokumentär om just detta finska fenomen."

När denna dokumentär visas framgår inte. Min tredje gissning var för övrigt grenen dricka-en-flaska-vodka-så-snabbt-det-går, men den verkar inte finnas med. Fast det är å andra sidan nog mer av en rysk gren...

Modern runsten



Titta noga vad som är inristat i stenen (inte det som är taggat). Stenen står i Aspudden, men lyckas ändå dra ett Göteborgsskämt.

Irriterande reklam


Hur irriterande är den här bilden på en skala?

måndag, november 01, 2010

Cinemarena

Ah, nu är november här. Hade en otroligt soft helg (förutom fredagens fest som slutade vid fem då...) så har vilat upp mig ordentligt. Och det behövs! För nu börjar en fullkomligt galen arbetsperiod, under november månad har jag ca tio uppdrag med min egen firma, allt från att vara moderator för paneler till att skriva krönikor till att hålla föredrag för klippare på SVT. Känns grymt!

Det första som händer är nu på fredagen, då ska jag hålla i två programpunkter på Cinemarena, en dag för oetablerade filmare som ordnas av Filmcentrum Stockholm. Det är väl tänkt att dagen i någon mån ska kunna fylla det tomrum som uppstod när Svenska Filminstitutet tyvärr av besparingsskäl strök Drömfabriken, seminariedagarna för unga filmare som brukade hållas i april varje år.

Programpunkterna jag ska hålla i på Cinemarena är en först en panel om distributionsvägar och sedan en timme med work-in-progress på några kortfilmer. Cinemarena är öppet för alla, men man ska anmäla sig i förväg. För närmare program över dagen och instruktioner för anmälan m.m., se här. Hoppas vi ses nu på fredag!