tisdag, december 21, 2010

Årskrönika i bilder för 2010

Precis som alla tidigare år har 2010 varit det roligaste och mest innehållsrika året i mitt liv, ett år då jag samlat på mig nya erfarenheter och upplevelser, ett år då jag varit med om hur mycket bloggvärda händelser som helst, men även ett år då jag ironiskt nog inte bloggat så mycket. Så som plåster på såren kommer här en snabb genomgång av de gångna året. Enjoy!




En snömumin under julhelgen på lande.


Medverkan i Andre Wickströms talk show Lilla onsdag på FST.



Fördrink inför Guldbaggegalan.


En glad Ruben Östlund precis när han tagit emot Guldbjörnen i Berlin för sin kortfilm Händelse vid bank.



Med regissören Patrik Eklund och producenten Mattias Fjellström på Director´s Camp i Skellefteå i februari. De var precis på väg till Oscarsgalan med sin nominerade kortfilm Istället för abrakadabra, nu är de short listed även för 2011 med Slitage. Imponerande.



På väg till Kruthuset med Patrik och Lina.


Skolar in guddottern Svea i diskandets glädje. Det är det roligaste hon vet nu. Muahhahaaa!


Med berömda dragkingen Murray Hill efter att jag vann 100 dollar på transbingo i New York i april. I spent it all on booze and drugs, precis som Murray ville!



Horans P.A. första utomhusfest på Långholmen.



Spelning på Cinemas 1-årsjubileum i maj.


På filmfestivalen i Shanghai i juni.



Dagsfest på Oscars takterass i Hong Kong i juni. High life!



35 grader varmt dygnet runt i Berlin i juli. Tur att donnorna (Camilla, jag och Yandeh) får tillbringa tiden zippandes drinkar på Badeschiff.



Yandeh och jag i den egenhändigt gjorda paraplygrottan på Skankaloss.



Utfärd med familjens båt Undan strax utanför sommarstugan i Pargas.



Björnar på Pride i Stockholm. Det bor en tysk björn inuti mig och jag vårdar honom ömt.



Tango till Darya & Månskensorkestern på grymma festivalen Flow i Helsingfors i augusti.



Jury duty på Fantastisk filmfestival i Lund. Här med de andra medlemmarna i den internationella juryn, Philip Bergson och Kim Newman. The Loved Ones av Sean Byrnes korades till vinnare.



Min gudson Basti anlände 11 oktober.



Den nyaste familjemedlemmen, min älskade Macbook Air, 13 tum.


På tal om inställda flyg

Alla som inte bor på samma ort som sin familj drabbas ju nu i jultider av tåg- och flygkaoset. Tur att man själv åker båt! Hur som helst så påmindes jag om hur det var när jag i samband med askmolnet i april hade svintur. Blev förvisso tvungen att vara kvar i New York i tre extra dagar (jättejobbigt...), men kom på ett flyg och landade välbehållen på Arlanda där jag tog denna bild.

måndag, december 20, 2010

En pina?

Berlins filmfestival offentliggjorde de första tävlingsfilmerna förra veckan. En av dem som tävlar är Wim Wenders film Pina, en dansfilm i 3D med Wupperthal Dance Company. Låter som att titeln sannolikt beskriver upplevelsen när man ser filmen...

fredag, december 17, 2010

Händelse vid bank


Nu kan man se Ruben Östlunds superba kortfilm Händelse vid bank på Aftonbladets hemsida. Filmen bygger på en riktig händelse när Ruben och hans producent råkade bevittna ett extremt misslyckat rån. I filmen har Ruben återskapat händelsen i en enda tagning (!) med nästan 100 statister. Skitkul, imponerande, svinbra. Se den! Filmen vann med all rätta Guldbjörnen i Berlin (ett av världens finaste festivalpriser) tidigare i år.

måndag, december 06, 2010

Kenny piñata

Blev tipsad om den sjukt roliga sajten papapinata.se av min kompis Georg och var förstås tvungen att beställa en av killens pinatas, man vill ju inte att hans fru lämnar honom. Så i fredags fick jag ett mycket stort paket med Posten (har inte trott att det går att skicka så stora paket med posten, men bevisligen så är det fullt möjligt).
På tal om Posten hände det en rätt konstig grej förra veckan. Jag fick hem en reklam från Posten gällande julkort och längst ner till vänster på direktreklamen stod det "God jul önskar Tim". Och min kille heter Tim! Tim är ju ett rätt ovanligt namn i Sverige, så det kändes väldigt konstigt att de hade valt just det namnet. Kollade runt lite och hittade två andra som fått reklamen och även där var namnet Tim, men det som gör att jag ändå inte kunde vara säker på att det är samma namn på alla utskick är att dessa två personer också har en relation till namnet (ena har en son som heter det, den andra en kille som heter det). Brukar inte vara paranoid, men hade svårt att sluta tänka på det här i helgen... Antingen hade Posten gjort värsta övervakningssamhälle-via-Facebook-utskicket eller så var det en slump att de valt just det namnet. Jag tror ju på att slumpen inte alltid är en slump (ännu mer sedan jag läste den eminenta boken Slumpen är ingen tillfällighet av Jan Cederquist) och i dag fick jag veta att en person till (utan relation till någon som heter Tim) hade fått reklamen, så tydligen står det Tim på alla utskick. What are the odds? Med tanke på att jag träffade Tim fredagen den trettonde (plus en massa andra semimystiska grejer som hänt) så antar jag att universum gillar vår kombo. Najs!
Ja, just ja, vad var det i paketet? Kenny förstås!

onsdag, december 01, 2010

Om lifestyle i City

Om det är någon som missat det så säger jag det här i klartext: gratistidningen Stockholm City är sjukt jävla bra! Varje gång jag läser den hittar jag riktigt smarta och väldigt roliga artiklar och krönikor (det behöver kanske inte påpekas att detta inte händer när jag undantagsvis läser Metro). Älskar dessutom Jenny Dambergs spalt där hon tipsar om och svarar på frågor om Stockholm . I tidningen nu (den kommer ut måndagar och torsdagar) finns en helt fantastisk genomgång av vad begreppet lifestyle betytt i Stockholm de senaste tjugo åren. Tyvärr finns inte artikeln att länka till på deras hemsida, men däremot ligger tidningen uppe som pdf, så klicka bara här och gå till sidan 30 så hittar du den.

Ett litet smakprov (efter en skickligt satirisk sammanfattning av vad lifestyle är för något):
"De som anser sig ha högre intellektuellt än finansiellt kapital sysslar därför inte med lifestyle. Det är alltså aldrig någonsin lifestyle att dricka rödvin."

Vintergear

I min fåfänga ungdom lyssnade jag varken på gympaläraren eller mamma (ni vet, "det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder") men nu har jag blivit vis, och rikare, så i går var jag ute på stan och kittade upp inför vintern. På Playground (hörnet av Drottninggatan och Adolf Fredriks Kyrkogata) hittade jag en guldgruva och köpte fort på mig följande: varma vindtäta handskar som man kan använda iPhonen med (Marmot), en svinvarm vintermössa tillverkad av isländska märket North 66 degrees (som tillverkat vinterkläder för fiskare sedan 1924) och ett par vattentäta vinterboots som håller värmen till -32 grader (Sorel). Så nu kan vintern komma!