fredag, februari 02, 2007

Götlaborg!

Kom ner till Göteborg för filmfestivalen sent i onsdags och sedan dess har det varit full fart. Var på min kompis James klubb på Peacock i onsdags, superkul. De hade flugit in tyske DJ:n Krister Linder, så det blev lite dans. Peacock ligger på Avenyn, men är sjukt najs, jävligt snyggt designat ställe och softa människor (i alla fall i onsdags). I mitten finns en ellipsformad bar och i mitten av den står DJ:n på en upphöjning. Funkar perfekt.

Igår hann jag se två filmer, Midwinter Night´s Dream och The Optimists av den serbiske regissören Goran Paskaljevic. Jag ska hålla i ett seminarium på Cinemix på söndagen, War and Peace: what's new from from Croatia, Serbia and Bosnia?, så jag försöker se så många filmer ur sektionen Under construction (filmer från Bosnien, Serbien, Montenegro och Kroatien) som möjligt. The Optimists var riktigt bra, bestod av fem kortfilmer, de två sista med en hård svart humor som jag gillade.

Idag ska jag se hans första film i trilogin om Serbien efter kriget, The Powder Keg. Aleksi Salmenperäs nya film Miehen työ (A man´s job) är slutsåld kl 17.30, men jag är inställd på att lyckas ta mig in ändå, de brukar spara ett antal platser för folk med VIP-ackreditering (vilken lyx!). Aleksi är en av de två mest spännande regissörerna i Finland just nu, vi visade hans debut Lapsia ja aikuisia (Hela vägen) på Stockholms filmfestival 2004 och det var en av mina favoriter det året. Hans nya film handlar om en man som börjar jobba som manlig prostituerad för att dra in lite extra cash och den är mycket omskriven i Finland. Och den andra spännande regissören då? Ja, det är förstås Aku Louhimies som gjorde Paha maa (Fruset land), som vann hela fyra priser här på festivalen för två år sedan (och som är med på min topp 10 lista på biofilmer 2006). Det är den hårdaste occh jobbigaste och bästa finska filmen på åratal. Den finns på dvd, så mitt råd är: se den!

19.30 visas Maria Bloms debutfilm Fishy, som aldrig visats tidigare. Hon gjorde den som en övningsfilm för Memfis innan hon gjorde härliga Masjävlar och jag trodde inte att man skulle få chansen att se den, speciellt inte på bio, så nu hoppas jag att jag kommer in trots att visningen är slutsåld. Filmen visas på SF:s storsatsning Bergakungens sal, som jag inte hunnit besöka än, så det ska bli kul. Beroende på hur det går att komma in idag är jag alltså en mycket glad eller extremt sur Andrea ikväll.

2 Comments:

Blogger Henrik Löwenhamn said...

Krister Linder som i Dive? Ingen kan älska som vi? :)

6:13 em  
Blogger Andrea Reuter said...

Nej, förlåt, tysken stavar Christer Linder. Jag känner ju till och med Krister... pinsamt. Sorry...

8:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home