torsdag, mars 27, 2008

Bellman och annat snusk i 1700-talets Stockholm

Var och kollade på utställningen Bellman, Sevenbom och Prinsessan - snusk, lyx och vardag i 1700-talets Stockholm på Stadsmuseet för några veckor sedan. Jag har alltid varit fascinerad av 1700-talets Stockholm med folk som kastar ut soporna från fönstret (det är därifrån uttrycket "Se upp!" kommer), super som fan och aldrig tvättar sig. Så när jag läste om utställningen blev jag riktigt peppad. Utställningen var skickligt kurerad (det är väl det ordet man ska använda?), man fick reda på just sådant jag vill veta mer om, t.ex. smink, kläder, sprit och skithantering. Saknade dock sexet, man undrar ju verkligen vilka sorts könssjukdomar som härjade, hur många som försörjde sig som prostituerade m.m.

Mina favoritföremål var en pytteliten kristallskål för mouscher och Bellmans bläckhorn från när han var hovförfattare.

Men det allra bästa var ändå informationen om vardagslivet. Det fanns 700 krogar i Stockholm på den tiden. Med en befolkning på ca 100.000 personer är det rätt mycket, minst sagt. Men då får man ta i beaktande att folks alkoholintag var 40 gånger större då. 40 gånger! Det är ju helt sjukt ju. Säg att en vanlig stockholmare i dag dricker typ en flaska vin i veckan, då drack en vanlig stockholmare 40 flaskor vin (!!!) i veckan på den tiden. Fatta hur packade folk måste ha varit! Fast det behövde de säkert vara för att stå ut med stanken och det andra racklet i de hygieniska förhållandena.

Men nu till det absolut värsta: skithanteringen. Det fanns förstås inget ordentligt avloppssystem och än mindre ordentliga toaletter, det var knappt så att människor hade tillgång till dass. De dass som fanns var offentliga dass, som tömdes av kvinnor som bar tunnorna till en ö utanför centrum (kommer inte i håg vilken, typ Skeppsholmen). Där tog kvinnliga fångar hand om skiten och omvandlade den till salpeter (som behövdes bl.a. för krut till de många krigen, Sverige var ju en stormakt på den tiden). Och hur gick detta till? Jo, kvinnorna vände ner jord i skiten och rörde om och vattnade det hela med rutten urin! Jag skämtar inte. I double dare you att komma på något värre du kan tvingas göra. Sewiöst. Kan vara bra att påminna sig om det när man klagar på att tunnelbanan är två minuter sen eller att nätet på SJ är långsamt...

Utställningen håller på till sista augusti och det är alldeles gratis. Rekommenderas!

(P.S. Läs också Ernst Brunners Bellmanbiografi Fukta din aska om utställningen väcker mersmak på 1700-talet)

1 Comments:

Anonymous josefine said...

På 1700-talet hade varje soldat och sjöman i svenska flottan RÄTT till minst 2 liter öl per dag. RÄTT! Minimum! "Gasp!" tänker man då, precis som med din vinmatematik, men då ska man komma ihåg att ölen var sjukt mycket svagare då. Typ som 2.8or, om ens det. Så det var nog inte så att alla gick rung och var aspackade hela tiden, mera... lulliga. Vilket kan förklara hur man överlevde på ett sånt där jobb som skitsamlare.

Ön som du pratar om är med största sannolikhet Ängsholmen, en av de fyra öar som utgör Fjäderholmarna.

haHA! Det lönar sig att vara Stockholmsguide ibland!

3:55 em  

Skicka en kommentar

<< Home