tisdag, september 21, 2010

Uppdrag granskning om Film i Väst

I går kväll sändes Uppdrag granskning kultur om Film i Västs verksamhet. Det har förstås snackats i branschen om att programmet höll på att göras, så det var med stor nyfikenhet jag kollade in programmet (se programmet här). Tyvärr var det totalt platt fall. Detta har har våra licenspengar gått till? Flera månaders löner för folk på SVT och en resa till Cannes. For what? En av de tunnaste granskningar jag någonsin sett och ett fullkomligt meningslöst program.

De hade riktat in sig helt och hållet på det ekonomiska och ville undersöka i fall skattepengarna som ges till Film i Väst verkligen kommer Trollhättan och Uddevalla till gagn som politikerna och Film i Väst påstår. Det fick vi dock aldrig något svar på! Det enda vi fick veta var att det inte gjorts någon ordentlig utredning från kommunens sida för att kolla att detta verkligen stämmer samt att Claes Eriksson tror att de nog inte spenderade så mycket pengar i regionen när de gjorde Den enskilde medborgaren. Hela programmet slutade med att de för femte gången upprepade denna fråga som vi aldrig fick svar på. Är detta granskande journalistik?

Och om nu ingen annan än Claes Eriksson och någon lokal f.d. KD-politiker är missnöjd (Film i Väst har en politiskt tillsatt styrelse), vad är då problemet? Även om det var fallet att Film i Västs satsningar inte genererade så mycket pengar till kommunen som de påstår (de säger väl att varje skattekrona kommer kommunen till gagn fyrdubbelt i lokala investeringar som arbetskraft, boende, mat m.m.) så är det svårt att tro att kommunen går väldigt mycket minus på det här. Speciellt som programmet inte gör nästan något för att bevisa detta. Och även om så var fallet så kanske kulturinvesteringar inte går att mäta i rediga pengar? Det finns väl för fan andra värden i kulturen.

Det behöver knappast påpekas hur många fantastiska filmer som spelas in i Trollywood, filmer som visas på de största filmfestivalerna, som vinner de största priserna och som t.o.m. är milstolpar i filmhistorien. Då tänker jag t.ex. på Lars von Triers filmer Dogville och Antichrist. Och troligen också hans senaste Melancholia, som precis spelats in därnere. Och vad betyder det inte för människorna som bor där att det görs så mycket bra film där? Att de har Trollywood, något att vara otroligt stolta över, att Trollhättan och Uddevala med råge satts på den filmiska världskartan. Att de fått se skådespelare som Nicole Kidman och Kiefer Sutherland på den lokala pizzerian, att de känner att de bor på ett ställe där det satsas på kultur. Det om något är väl värt skattepengar.

1 Comments:

Blogger Joel Burman said...

Låter precis som min fördom om hur programmet skulle vara utformat. Vet inte om jag orkar kolla det.

10:34 em  

Skicka en kommentar

<< Home