tisdag, februari 06, 2007

Dåliga ursäkter

Såg serbiska filmen The Powder Keg nere på Göteborgs filmfestival, främst för att jag höll i ett seminarium om film från forna Jugoslavien, men den och de två andra filmerna av regissören Goran Paskaljevic var riktigt bra.

Men det jag skulle kommentera var att det i filmen fanns en scen där en man och en kvinna (som tidigare var ett par) ses för första gången på tio år. Det visar sig att mannen stack utan att säga något och när kvinnan konfronterar honom med det använder han den urgamla (film)ursäkten: du vet ju hur mycket jag hatar att ta avsked. Öh, ja, det kanske hon vet, men ursäktar det något överhuvudtaget? Nej, självklart inte. Det finns många saker man inte gillar som man tvingar sig själv till att göra ändå, av respekt för sina medmänniskor.

En lika dålig ursäkt som jag också alltid hatat är "men hon/han är ju så blyg". Den används ju alltid bara när dryga människor varit riktiga idioter. Blyg är inte samma sak som dryg, det är faktiskt en skillnad på två bokstäver. En stor skillnad.