torsdag, april 26, 2007

Drömfabriken: smink, röda ögon och hat

Sitter och förbereder mig inför Drömfabriken (läs mer här), Svenska filminstitutets dagar för unga filmare som sätter igång idag och fortsätter hela helgen. På lördagen ska jag vara moderator för tre olika grejer, det ska bli svinkul. Dagen börjar arla med en pratstund med maskören Jessica Svensson som jobbat på en massa svenska filmer och tv-serier som bl.a. Lasermannen och min favorit Storm. Lunchade med henne i tisdags och det känns som att vår trekvart på lördagen kommer att bli skitintressant med roligt snack och grymma bilder som illustrerar samtalet. Tyvärr har Drömfabriken lyckats trycka fel tid på ett ställe i katalogen och så är det ju den stora festen dagen innan, men förhoppningsvis är det några kråkor som orkar upp i alla fall. Rätt tid och plats är:

Smink/Mask med Jessica Svensson
Lördag 28 april, kl 10.30-11.15 i Bio Mauritz (Filmhuset)

Min andra programpunkt är en work-in-progress med regissören Daniel Wallentin och producenten Fredrik Wikström om deras filmatisering av boken Ett öga rött. Vi gjorde en work-in-progress tillsammans i höstas under Stockholms filmfestival, så vi kommer att köra ungefär samma upplägg men koncentrera oss ännu mer på finansieringen och filminspelningen (de flesta i nyckelposition var långfilmsdebutanter) eftersom det känns som att det är det som är mest givande för just den här publiken och så får vi dessutom se tre klipp från filmen.

Ett öga rött, work-in-progress med reg. Daniel Wallentin och prod. Fredrik Wikström
Lördag 28 april, kl. 14.00-14.45 i Bio Mauritz

Sist av allt ska jag introducera förhandsvisningen av Hata Göteborg och hålla i en liten frågestund med regissören Robert Lillhonga efter filmen. Såg filmen i måndags (ska recensera den i nästa Filmkrönikan som spelas in i morgon) och diggade den skarpt. Helsingborg har blivit det nya Hollyborg (jfr Trollywood), Andreas Karoliussen, killen som spelade huvudrollen i "14 suger" har också huvudrollen i Hata Göteborg.

Förhandsvisning av Hata Göteborg med frågestund med reg. Robert Lillhonga efteråt
Lördag 28 april, kl. 15.00-17.00 i Bio Mauritz

Om det är någon som inte anmält sig till dagarna, men som vill gå ändå så kan man anmäla sig på plats, anmälningen på nätet stängde tyvärr vid lunch idag. Hoppas vi ses på Filminstitutet i helgen!