onsdag, mars 05, 2008

Necrobusiness


Har precis kollat på den svenska dokumentären Necrobusiness och jag är genuint och djupt chockerad! Dokumentären handlar om en stor korruptionsskandal i den polska staden Lodz (förre påvens hemstad by the way) där ambulansförare, läkare och begravningsentrepenörer samarbetade för att kunna lura av privatpersoner det begravningsstöd som den polska staten ger till anhöriga. Det började med att ambulansförarna tipsade en specifik begravningsentrepenör om att någon hade dött, så att denne kunde åka till familjen och övertyga dem om att skriva på ett kontrakt (en halvtimme efter att en familjemedlem dött!) som gav hela bidraget till begravningsbyrån. Men det här var ändå milt jämfört med vad som skulle följa: ambulansförarna och läkarna började döda patienter på väg till sjukhuset så att de skulle kunna få pengar för liket. Över 40 personer var inblandade i målet.

Fatta! Det är för fan något av det sjukaste jag någonsin hört ju. Filmen går upp på bio nästa veckas fredag (jag recenserar den i nästa veckas program), men redan nu i helgen kan man se den på dokumentärfilmsfestivalen Tempo, som hålls på nyrenoverade biografen Victoria på Götgatan. Jag är bortrest i helgen, men det finns en massa dokumentärer som verkar väldigt bra på festivalen. T.ex. den omtalade utlämnande mobilfilmen (ja, den är inspelad med mobil) En enastående studie i mänsklig förnedring. Enligt rykten ska den innehålla en scen där huvudpersonen grånkar (gråter och runkar samtidigt), men jag har inte sett det själv så kan inget lova...

Mest störd är jag dock över att jag missar Julian Schnabels dokumentär Lou Reed´s Berlin, jag har alltid gillat Lou Reed och Schnabel är ju mannen bakom en av årets bästa filmer: Fjärilen i glaskupan. Alltså den som bygger på den verkliga historien om Jean-Dominique Bauby, chefredaktören för franska Elle som fick ett slaganfall och blev förlamad överallt utom i vänstra ögonlocket. Det är en helt fantastisk film som lyckas vara livsbejakande trots att den handlar om det absolut värsta som kan hända en människa. Den går fortfarande på bio, dock under pissdåliga dagtider, men se den om ni kan!

Etiketter: , , ,

6 Comments:

Blogger Danny said...

ja typ lika sjukt som att det finns gubbar där ute som fontanellknullar.

THINK ABOUT THAT!

12:38 em  
Anonymous Anonym said...

Känner till historien bakom Necrobusiness från polska medier sedan tidigare och det var en stor skandal förstås.
Men förra påvens hemstad heter Wadowice och inte Lodz...

5:11 em  
Anonymous Anonym said...

By the way - Lodz AR INTE förre påvens hemstad. Den heter faktiskt WADOWICE...

5:39 em  
Anonymous Anonym said...

Jag har inte sätt filmen men:
1.förre påvens hemstad är Krakow
2.endast EN ambulansförare dödade patienter (ingen läkare)

mvh
"en läkare fran Lodz"

8:05 em  
Anonymous Anonym said...

Lodz was not a hometown of the previous (Polish) pope. His hometown was Wadowice (in the South of Poland), he also lived and worked in Cracow before moving to Vatican. He only visited Lodz in 1987. Just to clarify, not that I care ;)

8:42 em  
Anonymous monica said...

Intressant, och skrämmande... Har följt historien i media när den rullade igång för något år sedan.
Dock: förra påvens hemstad heter Wadowice, som andra redan påpekat. Han var iofs hedersmedborgare i Lodz (precis som i de flesta andra polska städer).
Glad påsk!

2:59 em  

Skicka en kommentar

<< Home