torsdag, april 03, 2008

Julian Schnabel och Pixar i Helsingfors


Om det är någon som är på väg till Helsingfors de närmaste veckorna eller redan bor där (hej, Jen-boy!), så måste jag utan att ha sett nämnda utställningar rekommendera Julian Schnabel på Kiasma (skynda, skynda, utställningen håller bara på till 13.4) och Pixarutställningen på Tennispalatset (håller på till 27.4).

Julian Schnabel är konstnären och regissören som just nu är bioaktuell med fantastiska livsbejakande Fjärilen i glaskupan om Elles chefredaktör Jean-Dominique Bauby som fick ett slaganfall och blev förlamad i hela kroppen utom högra ögat, med vilket han sedan blinkade fram en roman. Utställningen har det långa och fantasiväckande namnet Julian Schnabel: Den medvetna blicken hos de unga skrämda nunnorna. Har slögooglat, men det verkar inte som att utställningen är på väg västerut, tyvärr. Upplys mig gärna om jag har fel.

Pixarutställningen visar över 500 originalverk såsom teckningar och skulpturer från de fantastiska Pixarfilmerna som Bilar, Monster´s Inc och Råttatouille. Check it out.