fredag, februari 16, 2007

Metro: Bobby, Hollywoodland, Hannibal Rising - ondskan vaknar och Tenacious D - världens bästa rockband


Har recenserat fyra filmer i dagens Metro, läs recensionerna här. Sågar de värdelösa Hannibal Rising - ondskan vaknar och Tenacious D - världens bästa rockband. Det kanske finns någon regel kring att filmer med en svensk underrubrik i titeln automatiskt blir dåliga? Kommer bara på ett undantag som bekräftar regeln, i Finland hette Pulp Fiction inte bara det utan hade också underrubriken "berättelser om våld".

Bobby (bilden) handlar om dagen då Bobby Kennedy blev skjuten, 6 juni 1968. Det är ett ensembledrama med hela 22 karaktärer, alla spelade av kända skådisar. Mina absoluta favoriter var Sharon Stone och Freddy Rodriguez, men mest överraskad var jag av Demi Moore. Hon var förträfflig i rollen som alkoholiserad och åldrande sångerska.

Hollywoodland bygger på den riktiga historien om halvt misslyckade skådisen George Reeves som spelade Stålmannen i en tv-serie på slutet av 50-talet. Tydligen måste man heta Reeves i efternamn för att få spela Stålis?! Ben Affleck är perfekt castad som lite lönnfet och bedagad skådis och han är riktigt riktigt bra. Trodde aldrig att jag skulle få säga det om honom, han är ju ett av mina favoritobjekt att håna (efter Nicolas Cage) och han lyckas ju definitivt inte välja bra manus någonsin. Innan nu alltså. Adrien Brody spelar detektiv som utreder Reeves "självmord" och som vanligt ser han utmärkt ut i tidstypiska hattar (filmen utspelar sig 1959 i Hollywood), han är verkligen en skådis som på något sätt är född under fel tid, han har en slags "filmstjärna från 40-talet"-känsla kring sig.