torsdag, januari 15, 2009

Helvetica


Kollade på dokumentären Helvetica i går. Den handlar som man hör på namnet om typsnittet Helvetica, alltså världens mest använda typsnitt (det är bl.a. default på Macdatorer, alltså används i all text som man inte kan påverka själv som i menyerna i alla program m.m.). Dock är det inte Helvetica som används här på Blogger. Anyway, dokumentären är väldigt välgjord och otroligt intressant, regissören Gary Hustwit har snackat med en mängd grafiska designers i Amsterdam, Berlin, London och New York om Helveticas roll i design- och kulturhistorien (den är gigantisk). Filosofiska, intellektuella, svavelosande och hyllande kommentarer levereras med en fantastisk inlevelse. Det här är precis den sortens dokumentär jag älskar och brukar propsa för, alltså en sådan som på ett intressant och snyggt sätt lyfter upp ett ämne eller fenomen som man aldrig har funderat över eller kanske inte ens kände till innan, något som har en hel subkultur av engagerade nördar. Samma regissör har precis gjort en ny film om vår relation till objekt, alltså om industridesign, som heter Objectified. Ser verkligen fram emot att se den!

2 Comments:

Anonymous Emilia said...

Men det här är ju helt sjukt.
Höll precis nu ikväll på att fippla med mina typsnitt (ngt jag aldrig gör annars) för jag skulle skapa en mejl-signatur. Jag försökte hitta+ladda ner ett typsnitt som en av AD:sarna på mitt gamla jobb skapat "Silla Grotesk" heter det (hon heter nämligen Silla, hehe). Du vet inte hur man gör med sånt?
Ska se doku:n I guess :-)
Kram!

11:05 em  
Anonymous Rasse said...

skodag andrea! kul att läsa dej igen...hänger du med till köln på hujsig festival veckoslutet 20-22 februari. ja ska hoppa på ett tåg från rotterdam o uppleva europas rio!

ha de gött,

rasse

2:42 em  

Skicka en kommentar

<< Home