måndag, september 22, 2008

Bloggen flyttar!

En ny vecka, en relativt ny stad och en ny plats på bloggen. Min f.d. chef på Metro ringde mig förra veckan och tipsade om att jag kunde lägga min blogg under Metrobloggen och på det viset både nå fler läsare och kanske kanske t.o.m. tjäna någon krona. Och det tänker jag ju inte säga nej till, varenda euro är en falafel mer i min sommarmjuka mage. Så följ med mig till min "nya" blogg här.

lördag, september 20, 2008

And the night goes on...

Uppdatering:

8. Vi öppnar vår nya marmeladburk och det är en liten fjäder (!) inbakad som ett konstverk i den stela marmeladen. Vi tar med den och kvittot till butiken (vi var ändå tvungna att handla mer för morgondagens födelsedagsmiddag för en kompis till oss). Tror vi. Saken är bara den att Anna i misstag slänger den när vi slänger andra sopor på vägen till butiken.

9. Vi cyklar bort till Treptower Park för att jag ska visa det sovjetiska monumentet i skymningen åt Anna. Jag parkerar min cykel rakt i en spya och märker det först när vi är på väg. Monumentet är 20 meter brett, men jag lyckas båda stanna där OCH låta bli att kolla neråt (för att jag var så fascinerad av pampigheten i monumentet). Anna råkar stiga i spyan och jag ställer ner min väska RAKT i den. Suck. Som tur är det en skinnväska och jag hade med både vatten och papper, men ändå. Kom igen.

10. Vi sätter oss ner och käkar halloumi (jag) och döner kebab (Anna) och när vi börjat käka färdigt, märker jag en spindel på Annas ölflaska. Och en ännu större som svävar i luften bredvid mitt ansikte. Kul.

På vägen från kebabstället, Bistro Bagdad på Schlesischer strasse (de har världens bästa halloumificka med underbart krispigt bröd, friterad halloumi, fräsch sallad m.m. för 2,50 euro) tror jag att jag stiger i hundbajs! Men som tur var det bara några våta löv. Och jag håller även på att slå ut hela min Radler i min väska när min cykel faller över mig när jag ska låsa upp den. Båda potentiella katastroferna lyckas jag dock avvärja och därigenom tänker jag att min lycka kanske har vänt. Och det har den också! Tvättmaskinen verkar fungera igen!!! Jawohl!!! I alla fall var handdukarna vi provkörde bara fuktiga och tvättrumman alldeles torr. Om den klarar en tvätt till i morgon betyder det att jag officiellt reparerat min första tvättmaskin efter verbala instruktioner på tyska.

Och nu har jag fått mig ett glas vin och lite mörk choklad med citron och basilikakräm inuti (ja, det är sehr lecker). Det känns som om jag förtjänar det efter den här dagen. Puuust.

Krångel så det understa ruttnar

Suck. Nu börjar det gå för långt. Det här har hänt sedan vi kom hit:

1. Anna får en akut inflammation i en visdomstand. Som tur hittar vi en privat tandläkare som är supersnäll och undersöker henne billigt och skriver ut ett recept på penicillin. Typiskt att det ska hända precis när man flyttar till ett nytt land och inte vet något om hur allt fungerar.

2. Duschen hos vår första hyresvärdinna går sönder och vi måste köpa en ny. Vad är oddsen?

3. Diskmaskinen går sönder första dagen i den nya lägenheten. Vår extremt jobbigt nervösa hyresvärdinna kommer och kollar på den och skakar bara på huvudet. Att överhuvudtaget ha henne i lägenheten är det mest stressiga man kan tänka sig... Nåja, som genom ett mirakel börjar den plötsligt funka nästa dag.

4. Tvättmaskinen går sönder andra gången vi använder den. Än en gång, vad är oddsen? Gick till en affär och fick en lektion i hur vi kunde försöka fixa den själv, vilket vi nu gjort (jag med mina naglar som jag fått manikyr på igår!), så nu provkör vi den och hoppas hoppas. Annars kostar det 80 euro att få den reparerad eller så får vi köpa en ny begagnad. Perkele!

5. Min cykel: framljuset har pajat (så fick köpa ett nytt för svindyra 17 euro), den där grejen som skyddar framför kedjan har pajat (tog bara bort den, får låtsas att det är med flit, att jag vill ha den "clean"), ringklockan funkar inte, så fick köpa en ny sådan också.

6. Min mejl har bråkat hela veckan, först kunde jag inte skicka mejl, sedan kunde jag inte ta emot mejl. Men nu äntligen är den ok.

7. Jag har varit sjuk torsdag och fredag och missat mina dyra tyskalektioner. Känns tyvärr alltför mycket som om min bihåleinflammation är tillbaka (för tredje gången). Vet fan inte ens hur man går till doktorn här och skulle bara inte orka deala med det. Dessutom är jag orolig för att det är något värre, man ska väl inte få tillbaka en bihåleinflammation tre gånger?! Tänk om jag håller på att dö...

Nåja, så här fortgår det här livet. Att handla i en vanlig mataffär är också en jävla prövning, hur är det möjligt att de inte har halloumi och quinoa i en skitstor butik? Det är bara äckliga sockerprodukter överallt ju! Men men, efter att ha varit asförbannad hela dagen över tvättmaskinen har jag bestämt mig för att fråga mig själv om jag hellre har det lätt och tråkigt (som i Sverige) eller jobbigt och händelsefyllt och spännande (som i Berlin). Svaret är givet. You gotta take the bad with the good helt enkelt och vem sade att livet ska vara enkelt? Men snälla snälla tvättmaskin, när vi kommer hem efter vår efterlängtade cykeltur till Treptower Park, kan du inte vara hel igen? Bitte, bitte.

tisdag, september 16, 2008

Flytt och det förbannade nätet

Så, i söndags flyttade vi äntligen till vår nya lägenhet i Friedrichshain. Konstigt förresten hur vissa ord bara är svårare att skriva än andra? Dit hör Friedrichshain och också entertainment av någon anledning. Anyway, i går packade jag äntligen upp mina väskor och nu känner jag mig installerad här i mitt rum. Det är rätt svalt inne, men det gasdrivna elementet går att skruva upp som tur, här har nämligen kommit en riktig köldknäpp och det är under 15 grader. Kallt och kallt, men med tanke på att Anna och jag var utomhus hela torsdag kväll utan att frysa alls så har hösten kommit med ett blam!

Och jag märker förstås att jag packat både bra och dåligt, har bara en ylletröja med mig t.ex. Men ska tillbaka till Sthlm i mitten på oktober, så då kan jag ta med mig mer. Ska gå på en väns disputationsfest och även vara moderator för den finska musikfestivalen Mokoma, som hålls på Finlandshuset i Stockholm lördagen 25 oktober. Välkomna dit!

Okej, nu till det viktiga: internet. Fan vilket u-land Berlin kan vara. Vår hyresvärdinna delar nät med en granne och routern är hos henne. Vi har alltså emellanåt sinnessjukt långsamt nät. Och då menar jag inte bara att det tar typ tre timmar att föra över ett tv-avsnitt från en extern server (farten är typ 35 kb/s, när jag är van vid 700 kb/s), utan att datorn står och laddar Nordeas hemsida i tjugo sekunder. Aaargh! Jag försöker övertala mig själv att det är bra för karaktären eller något, men det är ju inte det. Tvärtom. En del av min karaktär är att jag har dåligt tålamod och att arbeta bort det verkar rätt omöjligt, så istället har jag sett till att det mesta i mitt liv är effektivt. Att vänta hör inte till favoritsysslorna direkt... Och ni skulle bara veta hur långsamma bankomaterna är, det är fullkomligt skrattretande! Men men, det är det enda dåliga jag upptäckt hittills, så det krävs ingen raketingenjör för att lista ut att de goda sakerna långt överväger de dåliga. Älskade Berlin, för varje dag som går blir du alltmer en del av mig och jag en del av dig.

lördag, september 13, 2008

Freitag und ein bischen Samstag


Vilken skön dag i går (fredag), tog det mestadels lugnt. Nu har jag tagit en bild av cykeln i solen, så här blev den! Brun ram och gulddetaljer, riktigt den kombinationen jag älskar. Och så silikonsadel, nytt bakljus, spänd och oljad kedja. Jag är så nöjd!



På kvällen mötte Anna och jag upp Robert vid East Side Gallery, alltså början av muren på Friedrichshain-sidan av Oberbaumbrücke. Kunde inte låta bli att ta värsta turistbilden... Vi cyklade i alla fall bort till Potsdamer Platz och gick på The Dark Knight på IMAX. På tyska! Måste erkänna att det var lite svårt att inte skratta åt dubbningen i början, men filmen var så grymt fet att man snabbt glömde bort att det var på tyska. Förutom att jag hade lite svårt att hänga med i handlingen när jag inte förstod allt... Och intrigen är ju rätt invecklad med massor av sidokaraktärer. Nåja, hur som helst var det otroligt att se filmen på IMAX. Musiken och ljudproduktionen var bara för jävla fet! Hör fortfarande sirener och basgångar inuti mig...

Efter bion cyklade vi bort till Branderburger Tor, alltså den enorma porten i slutet av Unter den Linden, Hitlers paradallé. Lite som Triumfbågen i Paris... Det är så najs att bara cykla omkring och kolla på grejer, det tar aldrig slut.

I dag var vi på Arena, en megaloppis i en gammal lagerbyggnad bortom Club der Visionäre (eller cvd som det kallas i folkmun härnere). Herregud vilken symfoni av krimskrams! Guckmal neben...



I kväll Tresor och Rechenzentrum, Anna har lyckats fixa lista på båda ställena. Tresor ska tydligen vara sjukt turistigt och skit, vilket jag tror på, det är aldrig några berlinare som snackar om det, men Annas polare Pata ska spela så vi går och supportar honom några timmar. Vi skulle säkert aldrig gå dit annars, så bäst att ta chansen när man inte behöver bezahlen... Rechenzentrum är en (enligt Anna) sjukt kool semiutomhusklubb längs med Spree, Annas tyska polare ska spela där, så vi åker dit efter Tresor. Tur att man sov 12 timmar i natt, kan bli lite svårt att orka annars...

Har förresten börjar kolla på Dexter efter ett år av tjat från min käre f.d. kollega Navid. Är på avsnitt 4 av första säsongen, verkar bra. Det är en sådan där typisk serie alla snackat om som jag lyckats missa, så det känns bra att fylla i luckorna nu när man har tid. Nu ska jag bara kolla på Band of Brothers och alla säsonger av The Wire så slipper man väl tjatet från brorsor och själsbrorsor och kompisar lite i alla fall.

Auf wiedersehen!

fredag, september 12, 2008

Donnerstag

Hade en sjukt slak torsdag, fixade med cykeln och käkade sushi med Anna. Cykeln är så fin! Ska ta en bild idag i solen så ni får se. En kompis till Anna spelade på Bar 25 i går, den underbara utomhusklubben vid floden Spree, så vi bajkade iväg ditåt ända tills vi märkte att klockan bara var 23. Så vi for in i Friedrichshain i stället och lyckades hitta en supermysig bar nere på Simon-Dach-strasse 32, Kptn A. Müller. Lönar sig att kolla in den om ni befinner er i närheten.

Efter att ha lyckats cykla vilse kom vi äntligen till Bar 25 och där var underbart som vanligt. Vi satt i baren och drack Sect (alltså cava) medan stället fylldes upp. Jag snackade tyska hela kvällen med diverse typer, känns skönt att det går såpass bra. Vet inte vad det berodde på men Anna och jag hade sjukt roligt hela tiden, en riktigt lyckad kväll!

onsdag, september 10, 2008

Mittwoch

Okej, det blev inte alls som jag skrev igår. Men det blev bättre. Sent i går kväll fick vi ett mejl av en tjej vars lägenhet vi kollade på i fredags. Och vi har fått den! Så Anna och jag flyttar in på söndag kväll, tjoho! Den ligger i Friedrichshain bortom Boxhagener strasse, sjukt nära skolan (alltså Sprachenatelier, som ligger på Frankfurter Alle). Bruden som bor där har rätt sjuk smak, om några dagar får ni se alla galna detaljer i lyan (som Hello Kitty-utställningen...). Lägenheten har två separata rum, jag tar det mot gården som har våningssäng, Anna det mot gatan med balkong (hon röker). Diskmaskin och tvättmaskin, tv, internet. Ja, allt man behöver. Ska bli härligt att äntligen få packa upp mina väskor.



På dagen efter skolan cyklade jag omkring lite i gamla Öst, kring Alexanderplatz (som är en enda gigantisk byggplats) och såg bl.a. tv-tornet på nära håll och det extremt kommunistiska varuhuset Galleria Kaufhaus (se bilden ovan). Såg så mycket pompöst kommunistiska hus att hu hu... Och så var jag borta på den fantastiska Gendarmenmarkt och kollade. Otroligt fin arkitektur! Och sedan bort till ett byggvaruhus för att införskaffa en ny duschslang och duschhuvud (eller vad det nu heter?) eftersom det gamla rackliga gick sönder av att Anna tog i det. Allt vår hyresvärdinna har är av scheisse Qualität. Poe richtich!

Köpte också färg till min cykel, ska måla den i morn så får ni se bild. Vi tog varsin drink på en bar i Fhain för att fira lägenheten (se nedan), men när vi skulle åka över till Kreuzberg var bron stängd p.g.a. en demonstration. När Anna fick ett nej av polisen när vi ville cykla vidare sa hon "scheisse" och polisen svarade "ja, grosse scheisse". Så nu har vi sagt skit åt polisen också.



Nu ska vi dra till Club Der Visionäre, en underbar klubb vid floden och träffa upp några av Annas kursare. Also, alles ist einfach klasse!

tisdag, september 09, 2008

Dienstag

Jepp, cyklade bort till Berlin Zoo med Robert efter skolan. Innan det var jag hemma hos honom ännu en gång och kollade på lägenheten (och testade hur bra nätet var där), så nu har jag bestämt mig för att ta den. Den ligger i absoluta centrum av Friedrichshain, på en av huvudgatorna (Warschauerstrasse). Nära till allt och mycket urbant. Det är en gammal lägenhet med fina trägolv, helt ok badrum med badkar, separat litet men möblerbart kök och så ett stort rum. Typ 35 kvm kanske. Och den kostar 290 euro i månaden inkl. värme, el och gas. Sweet! Har även fixat ett rum för den här tvåveckorsperioden tills jag får flytta in i lägenheten (det är slutet av september), så allt känns väldigt kittat. Skönt.

Zooet var fint och vädret optimalt, solen sken och det var riktigt varmt. Även om jag får en lite ledsam känsla av att se djuren inhägnade så diggar jag att gå på zoo och nu fick jag se allt från panda och brunbjörn till noshörning och flodhäst. Till och med miniflodhäst (se bilden).


Jag älskar flodhästar (även i brons).



Cyklade tillbaka via floden på västra sidan, med en liten detour till berömda Gedächtniskirche. Den ligger på Kurdamm och är helt otrolig. Var bara utanför, men vill absolut gå och kolla hur den ser ut därinne. Vid floden hängde folk i solen, kolla in den härligt rackliga partybåten till höger. Här är underbart.

måndag, september 08, 2008

Montag

Första dagen i plugget. Förstod allt, men har helt och hållit glömt dativ och ackusativ och hur de olika artiklarna böjs. Kan rabbla ramsorna i sömnen (aus, bei, mit, nach, seit, von, zu) och veta vad de gör (dativ), men kommer inte ihåg vad dativ på der är och så är jag inte värst bra på de olika ordens artiklar. Nåja, det gäller att öva, öva.

I går köpte jag en cykel på Boxhagener Platz-loppisen. Cykelkorg och fungerande lampa, för 40 euro. Najs! Såg även den här gosedjurkattungen på ett fat där. Vad är grejen?



Cruisade runt i Mitte på väg till och från festivalen vi var på igår, Karneval der Verpeilten (kolla in den här). Det var riktigt kul, vi bara hängde och dansade och drack lite öl. Chill. Kolla in matchade Anna och Johanna.


Robert och jag (som lärt mig dricka Radler= hälften öl, hälften Sprite)


Under cykelturen såg vi bl.a. Reichsttag och Angela Merkels arbetsplats, "Tvättmaskinen" som den kallas i folkmun. Bajkade även runt museumsön. Och idag cyklade Robert och jag till Treptower Park och kollade på det sovjetiske monumentet (denkmal på tyska, alltså tänk en gång. Bra ord.). Det var förstås asfett, stort och sjukt pompöst. Svårt att se på denna bild dock. Men att jag är nöjd syns.



Och sedan cyklade vi längs med Spree (floden som rinner mellan Kreuzberg och Friedrichshain) förbi husbåtar och tomma pirer. Själva parken är som Slottskogen i Göteborg, Vasaparken i Stockholm, Centralparken i Helsingfors, Central Park i New York eller Amsterdamse Bos i Amsterdam. Alltså full av höga lövträd, gräsmattor, en liten sjö, sandvägar, bänkar, monument. Fick riktigt den där känslan jag söker här och nu, som jag hade i Amsterdam. Att cykla, lära sig hitta, förstå hur saker fungerar, älska hela staden, vara fri.

Snackade med Robert om att gå på Zoo Berlin i morgon eftermiddag när jag är klar med skolan. Vore just vad jag har lust på. Beror på vädret helt enkelt, men skulle vara så najs att cykla bort genom Tiergarten och kolla in djuren. På kvällen har vi snackat om att alla gå på The Dark Knight (Batmanfilmen), som jag skamligt nog inte har sett än. För den visas nämligen på IMAX borta vid Potsdamer Platz. Feeeettt!

Nu ska jag kolla på det första avsnittet av Entourage säsong 5. Fy fäään, vad jag har väntat på denna stund!!! Senaste avsnitten, alltså slutet av säsong 4, såg jag ju för ett år sedan. Efter att ha intervjuat alla skådisar för Kulturnyheterna nere i Cannes. Jag älskar Jeremy Piven, sewiöst. Var helt skakis efter att ha intervjuat honom, han hade en sådan galen karisma och magnetism runt sig. Ville bara kasta mig i famnen på honom och sucka nöjt. Bjuder på en bild, vetja.


Tschüss! Bis Später...

söndag, september 07, 2008

Efter en vecka i Berlin


Ojojoj, vad mycket intryck att sortera (kolla noggrannt på vad den nedre ängeln är i färd med att göra... en graffiti jag såg på en vägg på Oranienstrasse). Det här är verkligen Europas New York; fullt med folk i alla tänkbara och otänkbara former, fantastiska kvarter, det händer hela tiden saker och olikheter tolereras. Och så är det typ 1/3 så billigt som New York och bra mycket närmare hem till Sverige och Finland. Alltså lätt det ultimata stället att bo på. Och jag älskar tyskan. Har köpt tyska tidningar och förstås den fantastiska Schwul-comics tecknaren Ralf Königs grejer (kolla in honom här) och insisterar på att bara tala tyska med alla. Det går över förväntan, jag har inga problem med att förstå nästan allt när jag läser (har precis avslutat en lång artikel i tyska Vanity Fair om hur Google håller på tar över världen) och att prata går lite långsamt men är roligt. På måndagen börjar jag på en fyra veckors avancerad kurs i tyska på Sprachenatelier, det ska bli superkul.

Det mesta av dagtiden under den här första veckan har gått åt till att söka boende. Har varit på en hel del visningar, men inget bekräftat än. Idag har jag också två stycken, en galet bra och stor lägenhet i Kreuzberg och en etta i Friedrichshain. Ettan är min kompis Roberts lya, så den får jag om jag vill. Jag lärde känna honom när jag var i Amsterdam på Erasmusutbyte hösten 2002 (en galet underbar period i mitt liv) och efter att jag bloggat klart ska jag ut till honom och kolla lägenheten och sedan gå på loppis i närheten och köpa en cykel.

Just nu bor Anna och jag som sagt i Kreuzberg, på Mariannenstrasse. Det är helt enkelt perfekt, vore underbart att hitta en lägenhet häromkring. I östra Kreuzberg eller västra Friedrichshain. Här finns så mycket najsa barer och matställen och det är nära till de koolaste klubbarna Berghain, Watergate, Bar 25 och Der Visionäre. Man blir rätt krävande när man vet att det finns fantastiska ställen för svinbillig hyra bara man orkar söka. Roberts etta skulle kosta 290 euro/mån, den andra lyan vi ska kolla på i dag är 80 m2 för 550 euro. Alltså typ hälften av priserna i Stockholm. Även om standarden inte alltid är så bra, vissa gamla lägenheter värmer man själv med kol! Känns jävligt 1800-tal. Men samtidigt romantiskt och konstnärligt på något sätt. I teorin alltså, jag hatar att frysa hemma.

Har varit ute varje kväll i veckan utom torsdag och igår, tillsammans med Anders och en del andra svenska killar (Anders sitter till vänster, Gustav till höger).

Här bor galet mycket svenskar. London för tio år sedan, Barcelona för fem år sedan, Berlin nu. Det går helt klart trender också i vart folk flyttar. Hursomhelst så var vi bl.a. på baren Luzia på Oranienstrasse 34 i Kreuzberg. Det är en av de allra mysigaste och koolaste barerna jag varit på, rekommenderas varmt. Johanna och hennes kille Nick och jag var på Panorama bar och lyssnade på Ricardo Villalobos i fredags (se bilden nedan). Det var sådär faktiskt. Massor svenniga typer (eller tyskiga kanske man ska säga?), typ 19-åriga heteron med kragskjorta. Först vid sjutiden på morgonen började det glesna upp och de riktiga klubbmänniskorna var kvar, mycket bögar. Tidigare när jag varit på Panorama har Berghain också varit öppet och det är ju en läderbögklubb, vilket alltid gör att det blir bättre stämning. Jag säger det än en gång, jag är en bög inklämd i en bruds kropp.



Idag är det en stor karneval bakom Hauptbahnhof som vi ska gå på senare. Det är tionde året den kör och alla har sagt att den brukar vara väldigt bra. Härligt att få dansa ute på dagen och sedan gå hem och sova i vanlig tid. Nu dök dessutom solen upp, hurra.

Jag går och cyklar omkring med ett konstant leende på läpparna, den här staden är för underbar. Svårt att se att jag någonsin skulle vilja flytta härifrån... Och har förstås låtit Anna klippa en riktigt Berlinfrilla på mig. Känns så härligt att ha kort hår igen.

måndag, september 01, 2008

Endlich hier!

Anlände till Berlin i morse. Sov knappt en blund på tåget, ett resultat av att killarna i hytten bredvid härjade non-stop, jag var bakis och det var svinhett i hytten. Men i morse steg jag av tåget från Malmö och tog taxi till min kompis lägenhet i Kreuzberg. Fy faaan vilket jävla pepp! Jag kan inte fatta att jag är här. Har precis hookat upp med Anna, som jag ska bo med (så fort vi hittar en lägenhet...) och nu ska vi ut och ta en bärs. Senare ska vi hooka upp med Anders, a.k.a. Dandy Digital, Stockholms bästa och gulligaste dj. Börjar bra. Sehr gut.